Reklama opracowania środowiskowe, hurtownia herbaty
Dzisiaj jest 17 wrz 2019, 15:53


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 23 wrz 2013, 18:32 
Zwijacz herbaty
Awatar użytkownika

Rejestracja: 29 sie 2013, 17:25
Posty: 40
Lokalizacja: Gliwice
Bei Dou Yan Cha from Buddha Country Cliff to bardzo ciekawy oolong, tak zwany skalny, pochodzący z gór Wuyi, na południowym wschodzie Chin. Zbiór z roku 2012.
Zacznę od suszu, liście duże, ciemne, o grubych nerwach.

Przygotowałam herbatę w gaiwanie, parzenie wrzątkiem, krótkie. Zaczęłam od 15 sekund, później 30 itd. Zrobiłam kilka zalań, smak długo się utrzymywał i to na tyle intensywny, że teraz zastanawiam się czy nie pozostanie na stałe w gaiwanie i czarce?

Smak wybitnie prażony. Przyznam szczerze, że za pierwszym razem skojarzył mi się z dobrze wypieczonym mięsem na grillu, ale to nie wszystko. Pojawiało się również coś z owoców, choć tak naprawdę trudno mi ten smak przypisać do jakiegoś konkretnego. Może leśne jagody? Jest to herbata, przy której wyjątkowo długo smakuje się napar szukając dobrych skojarzeń, czasem wydaje się że to ten, a po chwili już coś innego. Jednak nad tym wszystkim góruje wyraźnie charakterystyczny, prażony smak.

Obrazek
Obrazek

_________________
denimix.blogspot.com


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Theme created by Bodhistawa