Reklama opracowania środowiskowe, hurtownia herbaty
Dzisiaj jest 17 sie 2019, 11:27


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Masala Chai
PostZamieszczono: 01 wrz 2013, 17:31 
Plantator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 lut 2012, 20:32
Posty: 411
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 3
Jakie znacie przepisy na masala chai? Ja znalazłam taki w filiżance smaków - na 4 porcje:
2 szklanki mleka
2 szklanki wody
2 łyżki stołowe cukru trzcinowego
4 goździki
2 nasiona kardamonu, lekko zmiażdżone
1 laska cynamonu, połamana na kawałki
około 2 cm kawałek świeżego imbiru, obrany i posiekany
2-3 ziarna pieprzu, lekko zmiażdżone
2 łyżki stołowe czarnej herbaty (najlepiej Assam)

Wodę, mleko, cukier i przyprawy wymieszać w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Gotować, mieszając od czasu do czasu przez 7- 10 min. Dorzucić herbatę i gotować przez kolejne 2 minuty. Zdjąć z ognia, natychmiast odcedzić i podawać.

_________________
www.liumulan.com
www.facebook.com/liumulanblog


Ostatnio zmieniony 02 wrz 2013, 22:09 przez Joanna 'Liu Mulan' 劉 木蘭, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Masala Chai
PostZamieszczono: 02 wrz 2013, 16:43 
Kiper
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 sty 2012, 21:43
Posty: 249
A ten kawałek imbiru czasami nie powinien być 2cm? ;) Zero Ci się wkradło chyba :)


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Masala Chai
PostZamieszczono: 02 wrz 2013, 20:39 
Kiper

Rejestracja: 24 lut 2013, 12:14
Posty: 92
Lokalizacja: Poznań
Robię identycznie chai, ale przyznam szczerze, że imbir mi nie pasuje do tego "wybryku". Dla mnie imbir jest za ostry i zbyt wyrazisty, i używam pieprzu czarnego kilka ziarenek. Kiedyś spróbowałam z pieprzem zielonym (akurat ten miałam pod ręką), ale to nie był dobry pomysł. ;)

_________________
"Mój drogi, gdybyś tylko zaparzył mi filiżankę herbaty, która rozplącze mi mętlik w głowie, być może lepiej pojmę twoje troski."

Ch. Dickens


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Masala Chai
PostZamieszczono: 02 wrz 2013, 22:09 
Plantator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 lut 2012, 20:32
Posty: 411
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 3
Mateusz dzięki, oczywiście 2 cm imbiru :D
herbaciarko - ja się dziś zastanawiałam jak by pasował biały pieprz zamiast czarnego :)

_________________
www.liumulan.com
www.facebook.com/liumulanblog


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Masala Chai
PostZamieszczono: 03 wrz 2013, 11:15 
Kiper

Rejestracja: 24 lut 2013, 12:14
Posty: 92
Lokalizacja: Poznań
Tego nie próbowałam, więc możesz spróbować poeksperymentować, ponieważ mnie ostatnio smak na chai nie bierze. ;)

_________________
"Mój drogi, gdybyś tylko zaparzył mi filiżankę herbaty, która rozplącze mi mętlik w głowie, być może lepiej pojmę twoje troski."

Ch. Dickens


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Masala Chai
PostZamieszczono: 03 wrz 2013, 12:59 
Plantator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 lut 2012, 20:32
Posty: 411
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 3
Dziś wieczorem będę robić, ale spróbuje z czarnym narazie :)

_________________
www.liumulan.com
www.facebook.com/liumulanblog


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Masala Chai
PostZamieszczono: 04 wrz 2013, 22:59 
Plantator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 lut 2012, 20:32
Posty: 411
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 3
Już jestem po degustacji masala chai, relacja na blogu oczywiście ;) http://liu-mulan.blogspot.com/2013/09/chai-masala.html
Szału nie było, chociaż okazuje się, że powinnam dać więcej herbaty, pewnie miało by to duży wpływ na smak herbaty

_________________
www.liumulan.com
www.facebook.com/liumulanblog


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Masala Chai
PostZamieszczono: 12 wrz 2013, 13:39 
Kiper
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 sty 2012, 21:43
Posty: 249
Biały pieprz wydaje mi się, że zbyt bardzo dawałby o sobie znać, jest bardziej aromatyczny i ostrzejszy (chyba, że tylko ja trafiam na taki biały pieprz).


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Masala Chai
PostZamieszczono: 12 wrz 2013, 14:30 
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 gru 2011, 9:40
Posty: 190
Pochwały: 3
Dla mnie biały pieprz ma nieprzyjemny zapach, nie lubię go, źle mi się kojarzy. Dobry może być czerwony, choć ja piję chai masala z czarnym pieprzem. Czerwony czasami przegryzam jak przekąskę ;)


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: Masala Chai
PostZamieszczono: 13 wrz 2013, 7:51 
Plantator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 lut 2012, 20:32
Posty: 411
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 3
Czerwony może być ciekawy, bardzo często dodaje się go do jakiś mieszanek herbacianych, tylko nie wiem czy nie dodaje się go tylko dla efektu wizualnego, bomdla mnie jest on mało aromatyczny

_________________
www.liumulan.com
www.facebook.com/liumulanblog


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Theme created by Bodhistawa