Reklama opracowania środowiskowe
Dzisiaj jest 13 gru 2017, 11:49


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: 22 sty 2012, 9:07 
Kiper
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 sty 2012, 16:35
Posty: 222
Na innym herbacianym forum Krzysztof poruszył już ten temat. Jaka herbata pasuje do konkretnego dania? Oczywiste jest że Agari piję się podczas jedzenia sushi gdyż świetnie oczyszcza kubki smakowe. Dyskusja zeszła na temat dopasowywania serów do herbat. Pozwolę sobie przytoczyć te dopasowania.

1.Herbaty o mocnym charakterze, obdarzone bogatym, złożonym smakiem pasują doskonale do sera z niebieską żyłką, który ma bardzo asertywny smak.
2.Mocne, ciemne herbaty o słodowym posmaku dobrze łączą się z kremowymi serami, a to ze względu na podobieństwo między ciężarem herbaty i bogactwem smaku sera.
3.Słodowe, nizinne herbaty pasują do serów o intensywnym smaku, np. wędzonych, dojrzałych itp.
4.Pieprz przydaje serowi ostrości – do niego dobrze jest pić herbatę o charakterze owocowym, słodzoną lub nie.
5.Białe i zielone herbaty zawierają mniej agresywne, mniej ściągające polifenole, stąd uważa się, że trudniej dopasować je do serów. O tym, że biała herbata lubi sery, już pisaliśmy. Warto jednak także wypróbować pod tym względem herbatę zieloną, której roślinne nuty odzwierciedlają trawiaste aromaty obecne w niektórych odmianach kremowych serów.
6.Zielone herbaty oraz oolong pasują do serów z ziołami i serów smakowych,
7.Herbata z cytryną oraz napary ziołowe mogą stanowić dobre towarzystwo dla pikantnych serów kozich lub serów dojrzałych.

Herbata może złagodzić ostrość sera lub wydobyć z niego więcej smaków. Z drugiej strony ser potrafi uwydatnić słodowe akcenty herbaty lub skontrastować jej gorycz. Mocne herbaty sprostają kremowości niektórych serów, z kolei łagodne bywają na tyle czyste w smaku, że przebijają się przez tę kremowość. Istnieje wiele sposobów na tworzenie udanych kombinacji.


Wypróbuj poniższe pary:
-Ser pleśniowy i Souchong
-Ser kozi i zielona herbata
-Ser kozi i osłodzony Assam
-Herbata imbirowa lub cynamonowa i ser wędzony
-Pu-erh z dojrzałym cheddarem
-Oolong z kremowym serem z krowiego mleka
-Sencha z serem Asiago lub Manchego
-Darjeeling z camembertem

A może ktoś z tutejszych forumowiczów ma swój typ?

_________________
Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdrąża poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości. Jest nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 27 sty 2012, 18:49 
Kiper

Rejestracja: 29 gru 2011, 12:55
Posty: 69
Czy pijecie jakąś herbatę do obiadu czy też kolacji, ile dziennie potraficie wlać w siebie herbaty ?

_________________
http://lsforum.pl - symulator farmy
http://expertsinkasso.pl - windykacja


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 27 sty 2012, 22:25 
Kiper
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 sty 2012, 21:43
Posty: 249
Zależy. Czasami zaparzę sobie jakąś herbatę czy to do obiadu czy kolacji.

"ile dziennie potraficie wlać w siebie herbaty" to pytanie troszkę dziwne...
Nie piję na ilość, a na jakość. Wypijam mniejsze ilości herbaty, ale w wyższej jakości (ja parzę gong fu cha), choć wieczorem lubię zaparzyć sobie dużą filiżankę, aby po prostu napić się czegoś. Filiżanka ma około 0,7l. Tyle, że niej parzę herbaty niższego sortu, tańsze.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 28 sty 2012, 12:44 
Kiper
Awatar użytkownika

Rejestracja: 19 sty 2012, 16:35
Posty: 222
Nie. Do obiadu pije zwykłe torebkowe. A jeśli chodzi o prawdziwe herbaty to nie jadam niczego w czasie picia, ani godzinę wcześniej by nie zakłócać smaku który chciał mi autor herbaty pokazać.

_________________
Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdrąża poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości. Jest nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 28 sty 2012, 16:58 
Kiper

Rejestracja: 29 gru 2011, 12:55
Posty: 69
cha pisze:
Nie. Do obiadu pije zwykłe torebkowe. A jeśli chodzi o prawdziwe herbaty to nie jadam niczego w czasie picia, ani godzinę wcześniej by nie zakłócać smaku który chciał mi autor herbaty pokazać.


Zgodzę się z tobą, że picie herbaty podczas jedzenia może spowodować sporą zmianę jej smaku, więc ja także unikam picia herbaty w czasie posiłku, piję ją raczej w wolnych chwilach odpoczywając :-)

_________________
http://lsforum.pl - symulator farmy
http://expertsinkasso.pl - windykacja


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 28 sty 2012, 19:17 
Kiper
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 sty 2012, 21:43
Posty: 249
Oczywiście pisałem o marketowych sypanych pitych do obiadu.

Raz po wypiciu kawy naszła mnie ochota na herbatę, więc zaparzyłem Liu An Gua Pian...
Żadnego smaku nie poczułem. Zmarnowałem parę gram wspaniałej herbaty w ten sposób.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 06 mar 2012, 14:40 
Zbieracz herbaty

Rejestracja: 02 mar 2012, 16:19
Posty: 6
Lokalizacja: Lublin
Ja też nie piję w trakcie posiłków, a przynajmniej nie herbatę. Ciężko mi też wyobrazić sobie popijanie zupy czy schobowego kawą... :) Herbata w trakcie odpoczynku, do książki, filmu, czy spotkaniu ze znajomymi.


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 01 lut 2013, 12:31 
Zwijacz herbaty
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 sty 2013, 15:56
Posty: 22
Lokalizacja: Białystok/Poland
Pochwały: 1
Jedyną herbatę ,którą piję podczas posiłku jest Lapsang Souchong. Świetnie zabija smak sernika :lol:

_________________
Herbata nie jest nałogiem.To styl życia.

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 24 lut 2013, 13:44 
Kiper

Rejestracja: 24 lut 2013, 12:14
Posty: 92
Lokalizacja: Poznań
Jeśli chodzi o moje spostrzeżenia:
- Lapsang Soushong - idealny jest do mięs pieczonych z dużą ilością przypraw, komponuje się idealnie.
- Japońska Uchiyama czy też Giokuro - komponują się świetnie z sushi, ale nie z marketu tylko zrobionym "na świeżo".

Natomiast są herbaty, których nie pijam podczas posiłku, bo (tak jak było to wspomniane wcześniej) jedzenie zagłusza jej cały smak i aromat. ;)


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
PostZamieszczono: 20 mar 2013, 19:28 
Zwijacz herbaty

Rejestracja: 23 gru 2012, 10:53
Posty: 37
Ja mam podobna zasadę,nigdy nie pijam herbaty do obiadu,uważam że to byłaby lekka przesada i stało się to zbyt pospolite. Filiżanka dobrej herbaty zawsze 3 razy dziennie,przed kolacją- ale zarazem po obiedzie:)

_________________
www.twoje10minut.pl

Obrazek


Na górę
Offline Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Theme created by Bodhistawa